Säästäminen ja säästövinkit

Energian säästäminen

Kun sähkön kilpailutus on tehty niin seuraava askel on sähkölaskun pienentäminen kulutusta vähentämällä. Moni pieni teko tuo jo yhdessä selvän säästön.

Otan mielelläni vastaan kommentteja, kritiikkiä ja ehdotuksia tästä uudesta osiosta, ota yhteyttä vaikka palautelomakkeella.

Lämmitysenergiatarpeen pienentäminen

Oli sitten lämmitysmuotosi öljy, suora sähkö tai vaikka maalämpö niin muutamalla yksinkertaisella toimella voit jo saada merkittäviä säästöjä. Ulkoilmaa on turha lämmittää.

Vanha laskelma pitää edelleen paikkansa, 1 asteen sisälämpötilan lasku pienentää lämmitysenergian tarvetta 5%. Varsinkin kerrostaloissa näkee, että parvekkeen ovi on jatkuvasti auki kovillakin pakkasilla. Sisällä patterit huutaa täysillä niin että pitkähihaisessa paidassa tulee hiki. On täysin turhaa ja järjetöntä tuhlausta pitää huonelämpötilaa turhan korkeana. Oleskelutiloihin riittää useimmille se 20 - 21 asteen huonelämpötila, makuuhuoneisiin usein hieman alhaisempikin.

Ikkunoiden tiivistäminen on helppoa ja onnistuu täysin kokemattomaltakin nopeasti. Tiivisteiden käyttöikä lienee materiaalista riippuen 5 - 10 vuotta. Siltikin monessa 1970-luvun talossa on vieläkin alkuperäiset tiivisteet ikkunoissa - tai siis alkuperäisten tiivisteiden liimajäljet. Kun ikkunoista vetää voi sisällä kaivata villasukkia jalkaan vaikka huonelämpötila lähentelisi 25 astetta. Vedoton tila on lämmin ja lisää asumismukavuutta selkeästi. Ohjeet ikkunoiden tiivistämiseen

Energiansäästölamput

Energiansäästölamput pienentävät valaistukseen kuluvan sähkön määrää oleellisesti. 11W energiansäästölamppu vastaa valoteholtaan 60W hehkulamppua. Monesti kuulee sanottavan, että säästö on olematon, koska hukkaenergia lämmittää taloa. Ajatus on osin totta, mutta siinä on kaksi virhettä. Varsinainen lämmityskausi Suomessa lienee 6 - 8kk, muuna aikana hehkulamppujen hukkalämpö tuo vain turhaa lämpökuormaa, joka taas lisää mahdollisen ilmastointikoneen kuormaa. Toinen virhe ajatuksessa on fysiikan lait. Lämpö nousee ylös, joten katossa olevan lampun hukkalämpö ei lämmitä taloa toivotunlaisesti. Ilman ilmaa kierrättävää järjestelmää tämä lämpö kerrostuu kattoon eikä näin auta paleleviin varpaisiin.

Valmiustilassa olevat laitteet

Valmiustilassa olevat laitteet kuluttavat turhaan sähköä. Yksittäisen laitteen valmiustilan sähkönkulutus ei yleensä ole sinällään suurta, mutta vuositasolla ja kaikki valmiustilassa olevat laitteet yhdessä kuluttavat jo merkittävästi sähköä. Otetaan esimerkiksi vaikka televisio. Samasta yhteydestä löytyy nykyään myös digiboksi, ehkä kotiteatterit sekä pelikone ja ehkä karaokemikserikin. Jos televisiota katsotaan kaksi tuntia päivässä niin laitteet ovat valmiustilassa 22 tuntia vuorokaudessa. Mikäli esimerkin jokainen laite kuluttaa valmiustilassa 5W (useimmiten selvästi enemmän) niin tämä tekee vuositasolla jo 8030 tuntia ja 161kWh! Todennäköisesti tähän 'hifirykelmään' tulee sähkö jatkojohdolla, joten vaihtamalla jatkojohdon kytkimelliseen malliin pääset todella helpolla. Kun lopetat katselun niin jatkojohdon kytkimestä virrat pois, tällöin myös energiankulutus laskee nollaan. Tähän käyttöön ostetulla jatkojohdolla takaisinmaksuaika lienee jotain puolen vuoden luokkaa.

Kodinkoneiden energialuokitus

Kodinkoneiden energialuokitus kertoo kuinka vähällä sähköllä laite toimii. Energiatehokkuusluokka ilmoitetaan kirjaimin A:sta G:hen. A-luokan laite kuluttaa sähköä kaikkein vähiten. Ostaessasi uutta jääkaappia tai muuta kodinkonetta kannattaa kiinnittää huomiota energialuokkaan. Myyntihinnaltaan hieman halvempi laite voi käytössä tulla huomattavan paljon kalliimmaksi. Vanhojen kodinkoneiden kohdalla kannattaa harkita vaihtoa uudempaan. Vanhan koneen sähkönkulutuksen voi helposti mitata pistorasiaan liitettävällä energiankulutusmittarilla. Useimmat sähköyhtiöt lainaavat näitä mittareita asiakkailleen.

Lisäksi laitteiden sijainti ja puhtaanapito vaikuttavat merkittävästi sähkönkulutukseen. Esimerkiksi takan tai lieden läheisyydessä oleva jääkaappi tai pakastin kuluttavat selvästi enemmän sähköä kuin hieman kauemmaksi sijoitettuna. Myös laitteiden vaatimat etäisyydet seiniin ym kannattaa huomioida sillä estynyt ilmankierto aiheuttaa usein koneelle turhaa jäähdytystarvetta mikä nostaa luonnollisesti sähkönkulutusta, melutasoa ja lyhentää laitteen käyttöikää. Myös pölyt kannattaa imuroida esim pakastimen tai jääkaapin jäähdytysritiliköstä.

7.10.2008 artikkeli julkaistu
31.5.2011 artikkelia päivitetty


sivun alkuun

$   £   ¥