Kohti tasapainoista taloudenpitoa

Osa I: Henkilökohtainen talousarvio

Henkilökohtainen talousarvio on ensimmäinen askel kohti tasapainoista taloudenpitoa. Laatimalla tarkan listauksen tuloista ja menoista pystyt suunnittelemaan myös isoja hankintoja järkevästi.

Otan mielelläni vastaan kommentteja, kritiikkiä ja ehdotuksia tästä uudesta osiosta, ota yhteyttä vaikka palautelomakkeella.

Suurin osa meistä osaa sanoa palkkansa suuruuden. Niin ikään suurin osa pystyy kysyttäessä kertomaan lainansa lyhennyksen tai jonkin muun suuren säännöllisen menoerän. Mutta kuinka moni meistä muistaa vakuutusten vuosikustannuksen tai vaikka tietää tarkkaan mitä ruokaan menee kuukaudessa?

Pienistä puroista kertyy vuolas virta. Niin se on henkilökohtaisessa taloudessakin. Jos otat kynän ja paperia ja alat kirjaamaan paperille muistisi mukaiset omat kuukausittaiset menosi ja tulosi niin väitän että yllätyt. Voit vaikka tehdä tämän yksinkertaisella vähennyslaskulla. Vähennä käteen jäävästä palkasta kiinteät kulut kuten vuokra / lainan lyhennys ja muut mieleen tulevat seikat. Väitän, että kohta ihmettelet miksi tili tyhjenee aina palkkapäivään mennessä vaikka juuri tekemäsi laskutoimituksen mukaan säästöön pitäisi jäädä useampi satanen.

Nyt on siis aika katsoa hieman tarkemmin. Yllättävän moni lasku tulee vain kerran tai pari kertaa vuodessa. Pitääkin siis laskea kuukautta kohti tuleva kulu. Nämä vuosittaiset tai puolivuosittaiset maksut jäävät yllättävän helposti ajatuksista pois. Esimerkiksi 60e jäsenmaksu paikalliseen puulaakiseuraan maksaa siis 5e kuukaudessa. 600 euron dieselverosta tulee taasen 50e kuukaudessa. Näistä pienistä puroista kertyykin jo helposti muutama satanen kuussa.

Jos asian eteen näkee hieman vaivaa ja käyttää vaikka yhden illan kulujen tutkimiseen niin moni asia saa uuden valon. Eikä tämä ole edes vaikeaa. Yhden illan aikana saa jo aika kattavan koosteen menoistaan. Ja jos jokin jäsenyys tai lehtitilaus unohtuu laskelmista niin sen voi aina lisätä jälkeenpäin.

Mitä henkilökohtaisesta talousarviosta sitten hyötyy? Jos mietit esimerkiksi talon tai auton ostoa tai vaihtoa niin tästä laskelmasta näet nopeasti onko sinulla siihen varaa. Laskelmasta et tietenkään näe odottamattomia menoja ja hankintoja, mutta näet paljonko sinulla on pelivaraa näitä varten. Ja jos sinulla tuntuu olevan aina matti kukkarossa, niin tämä on ensimmäinen askel matkalla kohti tasapainoisempaa taloudenpitoa.

Taloussanomien Budjettilaskuri on kätevä selaimella käytettävä työkalu omien menojen ja tulojen laskemiseen.

5.11.2008 artikkeli julkaistu
20.11.2008 lisätty linkki Taloussanomien budjettilaskuriin
31.5.2011 artikkeli päivitetty




sivun alkuun

$   £   ¥