Säästäminen ja säästövinkit

Lajittelemalla jätteesi voit säästää satasia

Harva ehkä on ajatellut, että kierrättäminen ja jätteiden lajittelu voivat tuoda kaiken muun hyödyn lisäksi myös selvää rahallista hyötyä.

Otan mielelläni vastaan kommentteja, kritiikkiä ja ehdotuksia tästä uudesta osiosta, ota yhteyttä vaikka palautelomakkeella.

Myös kukkaro tykkää lajittelusta

Yleensä ihmiset kierrättävät ja lajittelevat kotitalousjätteensä ympäristösyistä, tottumuksesta tai periaatteesta. Paljon löytyy myös ihmisiä jotka heittävät surutta kaiken tuottamansa jätteen yhteen pönttöön joko ilman mitään perusteluita tai sitten valittaen, ettei se lajittelu mitään minua hyödytä. Kotonani lajiteltiin kaikki jätteet ja ehkä siksi minäkin olen sitä jatkanut omassa taloudessani. Se että roskiskaapista löytyy ehkä 4 laaria sen yhden sijaan ei edes lisää työtä. Usean kaupan pihassa on keräyspisteet metalleille ym joten kauppaan mennessä kassi kainaloon ja jatkokäsittelyyn.

Jätän tässä artikkelissa ympäristönäkökulmat tarkemmin mainitsematta sillä nyt keskitytään lajittelun ja kierrätyksen kotitaloudelle tuomiin rahallisiin hyötyihin.

Lajittelun, kierrätyksen ja oman kompostin ansiosta taloudessani roskisten tyhjennysväli on pisin mitä ainakin täällä saa eli 8 viikkoa. Pihassamme seisoo kaksi 240l pönttöä eli sellaiset vakiokoon roskikset mitä lähes jokaisessa omakotitalossa. Kahdeksan viikon aikana energiajäte (tai mikälie jae) tulee likimain täyteen, mutta kaatopaikkajäte on usein vain puolillaan. Kompostiin kertyy sen verran, että vuosittain pari kottikärryllistä saa hyvää ravinteikasta multaa siirtää istutuksille tai kasvimaahan.

Olen tässä jokusen vuoden asuessa tehnyt muutaman havainnon tyhjennysväleistä, osin jäteyhtiön avustuksellakin kun he halusivat yhtenäistää naapurien kesken roskisten tyhjennysviikkoja jotta saisivat ajonsa optimoitua. Listaan nyt meidän, nykyisen naapurin ja edellisen naapurin tyhjennysvälit ja näistä lasketut kustannukset. Kaikissa näissä tapauksissa on kyseessä kaksihenkinen talous + lemmikkieläimiä. Käytän laskelmissa tyhjennyskerran hintana 17 euroa, sisältäen sekä energia- että kaatopaikkaroskiksen tyhjennyksen. Näistä todellisista esimerkeistä näemme, että samankokoisissa verrokkikotitalouksissa voi peruslajittelulla ja kierrätyksellä säästää vuodessa karkeasti tuon 100-300 euroa!

Saman hyödyn saa myös kerrostaloissa ja rivitaloissa sillä lajittelun lisääntyessä voidaan karsia kalliimman jätteen eli kaatopaikkajätteen keräyslaatikoita.

5.6.2011 artikkeli julkaistu

sivun alkuun

$   £   ¥