Kirjaatko tulosi ja menosi ylös? Jos vastasit "en" niin en ylläty, mutta jos vastasit "kyllä" niin väitän, että suurin osa ystäväpiiristäsi ei näin tee. Jos et ole vielä tehnyt henkilökohtaista talousarviota niin suosittelen, että teet sen nyt. Talousarviosta näet mitä menoja sinulla on ja kirjanpidosta voit tarkistaa ja vertailla mitä nämä lasketut ja arvioidut menot todellisuudessa ovat.
Miten oma kirjanpito tulisi tehdä? Ensimmäinen neuvoni on, että älä tee siitä liian monimutkaista. Jos sinun pitää joka kuitti ja meno jakaa riveittäin kymmeniin eri menoeriin niin et varmasti jaksa jatkaa pitkään. Vajaalla kymmenellä menonimikkeellä pärjäät jo pitkälle. Voit vaikka jakaa menosi seuraaviin kohteisiin: "asunto", "ruoka + talous", "terveys", "vaatteet", "viihde", "sekalaiset kulut ja maksut", "liikenne". Lista on vain esimerkki, voi olla että haluat vaikka eritellä harrastuksesi ja lemmikkisi omiin osioihin, mutta vaatteet ei tunnu järkevältä osiolta koska ostat vaatteita vain pari kertaa vuodessa.
Kun kirjauskohteita ei ole liikaa on myös kirjanpidon ylläpitäminen helpompaa ja nopeampaa. Voit vaikka laittaa kauppa- ym kuitit purkkiin josta lisäät ne kirjanpitoon kerran viikossa. Jos käytössäsi on excel tai jokin muu taulukkolaskentaohjelma niin voit nopeasti laskea kuukausikulusi ja näin vertailla eri kuukausia toisiinsa. Asia onnistuu myös ihan yhtä hyvin käyttäen tavallista ruutupaperia.
Kun olet kirjannut menosi muutaman kuukauden ajan, niin voit tutkia menojasi tarkemmin. Oliko etukäteen arvioimasi ruokakulut kohdillaan tai menikö auton ylläpitoon kuitenkin paljon enemmän kuin luulit? Kirjanpidon avulla voit myös kyseenalaistaa jotkin tottumuksesi. Siitä jokapäiväisestä karkkiautomaatista ostetusta patukasta saattaakin koitua yllättävän suuret menot pidemmällä aikavälillä.
11.11.2008 artikkeli julkaistu