Osakesijoittajan tärkein työkalu on oma järki. Olennaista on erottaa olennainen epäolennaisesta. Jos Nokian yksi puhelinmalli ei menesty yhdellä markkina-alueella, se ei tarkoita että koko maailmanlaajuisella yhtiöllä menisi huonosti.
Toisaalta iso negatiivinen, jopa yhtiöstä itsestään riippumaton julkisuus voi häiritä liiketoimintaa vakavasti. Julkisuus voi johtua esimerkiksi elintarvikealalla tuotteiden laatuongelmista tai kaupan alalla tuotteiden epäeettisestä tuotantotavasta.
Se, mikä vaikuttaa ratkaisevasti yhtiön kokonaisliiketoimintaan tai toimialan liiketoimintaedellytyksiin, on sijoittajan kannalta ratkaisevaa. Joskus toimialan hintakilpailu ja/tai ylikapasiteetti on niin suurta, ettei tulosta jää juuri viivan alle.
Kuinka tällöin sijoittajakaan voisi pitkässä juoksussa saada tuottoa, jos yritys ei täytä tärkeintä tehtäväänsä eli ei kykene tuottamaan rahaa korvaukseksi omistajan tekemälle pääomapanokselle?
2000-luvun alkuvuosina kannattavuusongelmissa ovat painineet muun muassa metsäteollisuus ja elektroniikan alihankinta.
Osakesijoittaminen ei ole lottoa, vaan hallittu tapa vaurastua. Tärkeä on ymmärtää, mitä ostaa ja millä hinnalla ostaa.
Tärkeintä sen sijaan ei ole olla jatkuvasti ruudun ääressä, vaan se voi koitua jopa haitaksi korkeampien kustannusten, verojen ja turhan hermoilun muodossa. Sen sijaan perustiedon hankkiminen on tärkeää jo pelkästään siksi, että sijoittaja osaa hyödyntää ja suhteuttaa uutta saamaansa informaatiota.
Ja tietohan ei tästä maailmasta lopu - sitä tulee joka tuutista joka päivä. Tärkeää tietoa ovat myös sijoittajan omat havainnot kaupan tiskillä ja tuttavien kanssa keskustellessa. Mihin raha menee; mikä bisnes menestyy milloinkin?
Ammattilaisten analyysit ovat hyvä tietolähde, mutta hienoihinkin analyyseihin pitää suhtautua kriittisesti. Osakkeet hinnoitellaan jatkuvasti markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja niinpä yksiselitteisesti oikeita osakesuosituksia ei ole olemassa.
Nykyään pankit ja nettipankit tarjoavat kohtuuhintaisia paketteja osakekaupankäyntiä varten. Sujuvimmin osakekaupat ja salkunseuranta hoituvat niin kuin muutkin pankkiasiat eli netin kautta omalla tietokoneella.
Vaikka sijoittamisessa on kyse rahasta, sitä ei pidä ottaa liian vakavasti. Osakesijoittaminen on useimmille piensijoittajille kiintoisa vapaa-ajan harrastus, jota voi harrastaa yksin tai liittymällä esimerkiksi Suomen Osakesäästäjien paikallisyhdistykseen.
Osakesijoittamisen hienoin hetki on se, kun huomaa onnistuneensa - osuneensa kultasuoneen joka tuottaa ja tuottaa. "Nokia-suoni" 70-kertaisti omistajiensa varallisuuden arvon 7 vuodessa vuosituhannen vaihteeseen tultaessa.
Tätä ei tapahdu joka vuosi eikä varsinkaan joka yhtiölle, mutta tätäkin tapahtuu joskus.
Pitääpä perua sanoja... Sijoittaessasi pörssiin ja edistäessäsi samalla suomalaista omistajuutta sinulla on tulevana osakesijoittajana myös lottokuponki vetämässä. Onnea jännittävään harrastukseen!
Oheinen Pörssisäätiön teettämä video kertoo hauskasti arkielämään soveltaen osakesijoittamisen alkeista: Terveisiä Tahitilta - matkaopas arvopapereiden maailmaan
Henri Elo, joulukuu 2008
Päivitetty 10/2021