Osakkeista saa kahdenlaista tuottoa: osinkoa ja arvonnousua.
Osakkeiden tuotto-odotuksena pidetään tyypillisesti noin kymmentä prosenttia vuodessa. Eli odotettavissa on, että pitkällä aikavälillä saisit arvonnousua ja osinkoa yhteenlaskettuna 10 prosenttia vuosittain.
Teoriassa kymmenen rahaa muuttuisi ensimmäisenä vuonna 11 rahaksi, 11 rahaa seuraavana vuonna 12,1 rahaksi ja niin edelleen. Pörssi ei tarjoa kuitenkaan käytännössä tasaista tuottovirtaa, vaan välillä kurssikehitys on todellista vuoristorataa sekä ylös- että alaspäin.
Osingoista menee automaattisesti veroa 25,5 prosenttia. Vastaavasti arvonnoususta menee veroa silloin, kun osakkeet myy. Tämä luovutusvoittovero on pääsääntöisesti 30 prosenttia myyntihinnan ja ostohinnan välisestä erotuksesta. (päivitetty 2021)
Näitä sijoittajan verovaikutuksia ei ole huomioitu edellä kuvatussa karkeassa tuotto-odotuksessa. Siinä ei ole myöskään huomioitu inflaatiota eli rahan arvon alenemista. Rahan arvohan alenee vuosittain noin 1-3 prosenttia, koska hinnat ja palkat nousevat.
Eli reaalinen osakkeiden tuotto-odotus voisi olla noin 7-8 prosenttia.
Siihen on parikin perustelua näkökulmasta riippuen.
Sijoittajakirjailija Kim Lindström tutki kirjassaan "Menesty osakesijoittajana" (2005) kotimaisten osakkeiden indeksituottoa maaliskuusta 1970 maaliskuuhun 2005. Hän sai keskituotoksi 10,4 % ja osingot mukaan lukien vajaat 15 %.
Täytyy muistaa, että tuolle aikavälille sisältyy myös kovan inflaation vuosia ja reaalituotot ovat olleet siten selvästi pienempiä.
Yhtiöt poikkeavat tuottorakenteen osalta huomattavasti toisistaan. Ne, jotka eivät ole kasvuhakuisia, mutta tekevät hyvää tulosta, tarjoavat yleensä hyvää osinkotuottoa. Tulosta ei tarvita isoihin investointeihin, vaan se voidaan palauttaa lähes kokonaan omistajalle. Tyyppiesimerkkejä tällaisista yhtiöistä ovat olleet lääkevalmistaja Orion ja konepajayhtiö Wärtsilä.
Sen sijaan kasvuhakuiset yhtiöt hinnoitellaan usein pörssissä niin sanottuja osinkoyhtiöitä korkeammalle ja osinkotuotto jää siksikin pienemmäksi, esimerkkeinä ohjelmistoyhtiö F-Secure ja taajuusmuuttajavalmistaja Vacon.
Sijoittajalle on lohdullista, että vain harvoin tulee sellainen lama, jolloin suurin osa yrityksistä painuu tappiolle. Useimmat pörssiyhtiöt ovat tehneet kelpo tulosta myös hitaan talouskasvun aikana viimeisten 15 vuoden aikana.
Henri Elo, joulukuu 2008
Päivitetty 10/2021