Sijoittaminen pyörii monen kielen päällä tänä päivänä. Se kuitenkin sisältää monia erilaisia osioita ja tietyt asiat, kuten osake- ja rahastosijoittaminen, voivat tuntua aloittelevalta vaikealle. Toisaalta helpommalta kuulostava asuntosijoittaminen vaatii kuitenkin melkoisen pääoman tai vähintäänkin hyväpalkkaisen vakiotyön, jotta se olisi kannattavaa.
Kun joukkoon lisätään vielä kryptovaluutat, jalometallit ja maailman pörsseihin sijoittaminen, voi sijoittamista miettivän pää mennä pyörälle hyvin helposti. Mikä siis kyseisistä tavoista sopisi sinulle parhaiten? Pyrimme auttamaan sinua löytämään vastauksen tähän kysymykseen alla olevien vinkkien avulla.
Sijoittamista varten sinulla täytyy tietenkin olla pääomaa. Monelle se tarkoittaa säästöjä tai vaikkapa omaisuuden myynnistä saatuja tuloja. Toisaalta pääoma voi olla myös lainaa, jota tarvitaan esimerkiksi asuntosijoittamiseen. Villein ja epätavallisin keino pääoman löytämiseen on suomalainen pay n play kasino ja sieltä saatavat voitot kolikkopeleistä tai vaikkapa lottovoitto, mikä ettei.
Aloitettava summa määrittelee kuitenkin sen, mikä olisi paras tapa sijoittaa. Jos omistat enemmän rahaa, tällöin mahdollisuuksia on enemmän. Tästä huolimatta et tarvitse kuitenkaan tuhansia euroja sijoittaaksesi. Osakkeita, jalometalleja ja kryptovaluuttojakin voidaan ostaa pienemmillä summilla ja kasvattaa tällä tavoin omaisuuttaan aina sen mukaan, kun rahaa taas saadaan. Tällöin tärkein taktiikka on ostaa juuri oikealla hetkellä eli silloin kun kohteen arvo on matalammillaan.
Etsitkö pitkä- vai lyhytaikaista sijoittamista? Haluatko vain unohtaa sijoittamasi rahat ja kerätä voitot 5 tai 10 vuoden päästä? Tällöin paras sijoituskohde on suurten ja vakaiden yritysten osakkeet. Ne tuovat tasaista, joskin ei kovin suurta, voittoa pitkällä aikavälillä. Pitkäaikaisessa sijoittamisessa riittää, että tarkastat osakkeittesi tilan pari kolme kertaa vuodessa ja teet sen mukaan muutoksia. Sinun ei kuitenkaan tarvitse hikoilla pörssikurssien ääressä päivittäin.
Samoin asuntosijoittaminen, rahastot sekä jalometallit (kulta, platina) ovat hyviä pitkän aikavälin sijoitustapoja. Et menetä rahojasi koskaan ja ehkä keräät parikymmentä tuhatta euroa myös voittoa - riippuen kuitenkin esimerkiksi asuntosi sijainnista. Lyhytaikaiset sijoittamiset voivat tuoda enemmän voittoa, mutta ne vaativat sinulta paljon enemmän huomiota. Lyhytaikaiseen sijoittamiseen sopivat keinot ovat etenkin riskialttiimmat pörssiosakkeet, valuutat ja kryptovaluutat.
Toisena tavoitteena täytyy myös merkitä ylös haluamasi rahasumma. Haluatko tuplata, triplata tai nelinkertaistaa sijoituksesi valitsemasi ajan sisällä? Varmoilla osakkeilla sijoituksen moninkertaistaminen ei välttämättä ole mahdollista kovin nopeasti eli ei ainakaan viidessä vuodessa. Jos havittelet siis elämää miljonäärinä, sinun täytyy ottaa riskejä ja olla ahkera päivittäisessä trading-toiminnassa. Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen.
Tämä on yksi tärkeimmistä kysymyksistä sijoittamisessa. Valmius ottaa riskejä kertoo paljon siitä, minkälaisesta sijoitustavasta hyötyy parhaiten. Riskialttius tuo mukanaan realistisen pelon koko omaisuuden menetyksestä, joten etenkin aloittelevien sijoittajien ei kannata tähän ryhtyä. Riskejä voidaan laskea teknisillä analyyseillä ja kokemuksella, joskin yksikään niistä ei välttämättä anna tarkkaa tulosta.
Varsinkin osakkeiden kanssa mukana on niin paljon vaihtelevia tekijöitä, joten tilanteet voivat muuttua jopa viikoittain. Sama pätee myös kryptovaluuttoihin, jotka ovat nykyisessä maailmantilanteessa hyvin epävarma sijoituskohde. Ainoastaan alusta asti mukana olleet sijoittavat voivat sanoa voittaneensa melkoisia summia rahoja, mutta nykyään vaihtelut ovat niin suuria, että ne syövät hyvin nopeasti mahdolliset voitotkin. Kokenut sijoittaja pystyy reagoimaan oikeaoppisesti suuriin heilahteluihin: joskus jopa olematta sijoittamatta riskialttiisiin osakkeisiin ollenkaan.
Riskisijoittamisena voidaan puhua esimerkiksi siitä, että sijoitat varmojen alojen sijaan uuteen startup-yritykseen alalla, jonka uskot kuitenkin olevan suuri menestys muutaman vuoden sisällä. Se voi olla nykypäivänä esimerkiksi tekoälyä, robotteja ja muuta tulevaisuuden teknologiaa tai sen komponentteja valmistava yritys. Tällöin sinun tulisi tutkia yrityksen taustoja, taloustilannetta, mitkä sen yhteistyökumppanit ovat, mitä yritys tavoittelee ja onko sillä potentiaalia omalla alallaan. Riski on siinä, menestyykö yritys laskelmiesi mukaan vai ei. Jos onnistut, voit moninkertaistaa sijoituksesi hyvinkin nopeasti.
Asuntokaupoilla samanlaista riskiä ei ole, koska tällä hetkellä asuntoja myydään melkeinpä niiden arvonsa mukaisesti tai useammin jopa kovimmilla hinnoilla. Tällöin et tule koskaan moninkertaistamaan sijoitustasi vuosien saatossa. Muista poiketen asuntosijoittamisessa mukaan tulevat myös vuokratulot, jotka voivat elättää sinut eläkeiässä lainojen maksun jälkeen varmemmin kuin osakesijoittaminen. Kyseessä ovat täysin riskit ja se, miten paljon olet valmis panostamaan sijoittamiseen.
Suurin virhe sijoittaessa on löytää kohde, josta ei tiedä mitään. Rahan panostaminen täysin tuntemattomalle alalle tai sijoitusvälineelle sisältää yhtä lailla riskejä, koska tällöin et tule tekemään oikeita ratkaisuja. Unohda siis naapurin hehkutukset ja tutustu itse tarkemmin sijoituskohteisiin. Netti ja kirjasto ovat täynnä opuksia oikeanlaiseen sijoittamiseen sekä analysointiin. Tee sijoituskohteen valinta vasta sen jälkeen, kun olet varma asiasta.
16.5.2021