Bitcoin, eli digitaalinen raha, on viime aikoina levinnyt ja yleistynyt nopeasti sekä sijoitus- että vaihtovälineenä. Toistaiseksi bitcoinit määritellään kuitenkin epäviralliseksi kansainväliseksi valuutaksi, koska niitä ei laske liikkeelle mikään keskitetty taho.
Tämä ei kuitenkaan ole estänyt bitcoinien kehitystä, vaan bittirahan ja Yhdysvaltain dollarin välinen vaihtokurssi määriteltiin jo vuonna 2009. Tuolloin yhdellä dollarilla saattoi ostaa 1309,03 bitcoinia. Nykypäivään mennessä bitcoinien arvo on noussut räjähdysmäisesti muun muassa sen saaman julkisuuden vuoksi ja vuoden 2014 tammikuussa yksi bitcoin oli arvoltaan 700 euroa.
Bitcoinit ovat käytössä myös Suomessa, joskin edelleen vaatimattomissa suhteissa. Mutta mainittakoon, että koko Euroopan ensimmäinen bitcoin-automaatti sijoitettiin Helsingin Asematunneliin vuonna 2013. Bitcoinin ovat Suomessakin ottaneet maksuvälineenä käyttöön muutamat verkkokaupat sekä palvelut, mutta bitcoinien osto ja myynti on suomalaisten puolesta hillitympää kuin muualla maailmassa.
Nykyään suomalaiset voivat joissakin paikoissa bitcoineja käyttämällä esimerkiksi vuokrata mökin Lapista, maksaa ravintolalaskun, tehdä verkko-ostoksia tai pelata nettikasinolla.
Vuoden 2013 loppupuolella Suomen puheenaiheena oli mahdollinen käteisen käytön rajoittaminen. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksessa pohdittiin tapaa, jolla ns. harmaata taloutta voitaisiin vähentää ja asiaa perusteltiin muun muassa sillä, että kortilla tai pankkisiirtona maksamisesta jää aina jonkinlaiset jäljet.
Vuoden 2014 tammikuussa julkaistiin kuitenkin raportti, jonka mukaan käteisen käyttöä ei ole tarpeen rajoittaa Suomessa. Raportissa todettiin tiivistettynä, että suomalaiset käyttävät joka tapauksessa korttia maksamiseen ennemmin kuin käteistä ja että käteinen saataa joillekin olla ainoa toimiva tapa maksaa ostoksista.
Bitcoinit eroavat muista verkkomaksutavoista suuresti jäljitettävyyden osalta; bitcoineilla maksamisesta ei jää minkäänlaisia henkilökohtaisia jälkiä. Tätä on kritisoitu esimerkiksi sen vuoksi, että bitcoineista on tullut suosittu valuutta huumekaupassa.
Kuten aikaisemmin todettiin, vuodesta 2009 lähtien, jolloin bitcoinit ensimmäisen kerran vaihtoivat omistajia, niiden arvo on tehnyt huimia nousuja ja laskuja. On hyvä tietää, miksi tällaisia eroja bitcoinien arvossa on tapahtunut, jotta ymmärtää Bitcoinin käyttäytymistä. Suuret arvomuutokset johtuvat bitcoinien riippumattomuudesta ja siitä, että niiden kurssi voi heilahdella jos tarpeeksi varakas taho ostaa tai myy kerralla suuria määriä bittirahaa.
Hyvä esimerkki viimeaikaisista arvomuutoksista on japanilaisen Mt. Goxin tapaus. Mt. Gox on vaihdantapalvelu, jonka kautta käyttäjät pystyvät vaihtamaan bitcoineja muihin valuuttoihin. Vuoden 2013 alkupuoliskolla Mt. Gox käsitteli jopa 70 % sen hetkisistä maailman bitcoineista. Median mukaan tuona vuonna monen eri tekijän johdosta Mt. Gox joutui sulkemaan palvelunsa ja näin käyttäjien bitcoinit jäivät palvelun käsiin ja bitcoinien arvo teki Mt. Goxin kurssissa tuntuvan notkahduksen alaspäin. Muihin Bitcoin-pörsseihin tämä vaikutti hieman, mutta pääasiassa suurin vaikutus jäi Mt. Goxin pörssikurssiin.
Arvoheilahtelujen ja eri vaihdantapalveluiden käyttämien kurssien vuoksi bitcoineihin sijoittaneilta vaaditaankin tarkkaavaisuutta ja tietämystä. Valitettavasti yhtä suurta kurssinousua, kuin bitcoinien alkutaipaleilla, ei todennäköisesti ole tulossa.
3.3.2014