Budjetoinnin avulla kohti taloudellista tasapainoa

Vaikka meillä jokaisella on erilaisia tavoitteita oman talouden hallinnan suhteen, sen peruselementtinä pidetään kuitenkin sen pysymistä tasapainossa. Elämäntilanteiden vaihtuessa välillä radikaalistikin, voi hyvin hallinnassa oleva talous helpottaa erilaisten sekä välillä yllättävienkin asioiden hoitamista. Mitä jokaisen tulisi ottaa huomioon tasapainoa hakiessa? Onko ainoa vaihtoehto vain tienata todella hyvin tai sijoittaa rahat eteenpäin? On selvää, että erilaisten metodien avulla jokaisella on todellakin mahdollisuus pystyä saavuttamaan taloudellinen balanssi. Välillä se voi tarkoittaa suurestikin omien tapojensa muuttamista tai uusien näkökulmien luomista. Raha on hyvin henkilökohtainen asia, vaikkakin sen tasapainoinen hallitseminen voisi luoda yhteiskuntaamme laajastikkin hyvinvointia.

Suhtautumisemme rahaan sekä oman talouden hallintaan voi vaihdella hyvinkin suuresti yksilöiden välillä. Se mikä on kenellekin paljon tai vähän rahaa, riippuu esimerkiksi omasta elintasosta, halutusta hyvinvoinnista sekä erilaisiin palveluihin käytettävästä summasta. Vaikka rahaa olisi todella paljon tai hieman vähemmän, ei niistä kumpikaan varsinaisesti tarkoita, että talous olisi hyvin tasapainossa. Eläessämme kulutusyhteiskunnassa, tulee rahan hallitsemisesta tulevaisuudessa varmasti entistäkin tärkeämpää. Taloudenhallinnan ohella voi myös olla mukavaa rentoutua pienen pelihetken parissa. Tässä voi kohteena olla parhaat nettikasinot.

Tulot, menot sekä riskien kartoittaminen

Kovin helposti lähestymme aihetta näkökulmasta, jossa automaattisesti hyvien tulojen seurauksena taloutemme olisi kunnossa. Tulotasomme ei kuitenkaan ole ainut tekijä tasapainon saavuttamisessa, vaan paljon riippuu myös muista osatekijöistä. Vaikka tienaisimme paljon, saatamme myös kuluttaa kaiken samantien. Oman talouden hyvinvointi perustuukin laajasti oman mielen hallintaan. Jos olet esimerkiksi altis heräteostoksille tai tilailet helposti verkkokaupoista, voi olla relevanttia miettiä omia kulutustottumuksiaan. Pelkkä sijoittaminen tai rahan säästöön laittaminen ei takaa tasapainoista taloutta, vaan myös oman mielen tulee olla mukana taloudenhallinnassa.

Tavat, rutiinit, tottumukset. Miksi ikinä haluammekaan niitä kutsua, meiltä jokaiselta löytyy niitä jokaiselle päivälle. Erilaisten laskutoimitusten ohella olisikin hyvä miettiä omia päivittäisiä rutiinejaan sekä niiden vaikutusta rahavirran hallitsemiseen.

Meille jokaiselle toimii hieman erilaiset tavat pystyä saavuttamaan oman talouden seesteinen tasapaino. Pohja on tietenkin hyvä luoda esimerkiksi Excel-taulukkoon tai paperille ylöskirjattuna, josta käy ilmi tulot ja kuukausittaiset menot. Tässä vaiheessa on myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, tulevatko tulot säännöllisesti joka kuukausi vai sykleittäin. Menot kuitenkin juoksevat joka kuukausi, joten on hyvä varautua maksamaan usean kuukauden asumismenot, mikäli palkka tulee epäsäännöllisesti.

Voimaa hallinnasta

Suhdanne tuloihin ja menoihin on siis tärkeää. Se kaikki, mikä jää menojen jälkeen käteen, täytyisi pystyä produktiivisesti hallitsemaan eri menoihin liittyen. Tässä on toki tärkeää miettiä myös niitä omia mielenkiinnon kohteita, sillä jollakin oma harrastus tai vaikka lemmikin hoito voivat viedä suuren siivun omista tuloistaan. Palkan olisi tietenkin aina riitettävä seuraavaan palkkapäivään saakka. Voit esimerkiksi kirjata ylös päivittäisen, viikoittaisen tai kuukausittaisen budjetin, johon lokeroit käytettävän summan kullekin menolle. Tämä voi auttaa erittäin paljon esimerkiksi ruokakulujen hallintaan; ruokaa ei tule vaikkapa tilattua tai ostettua pikaruokaa, vaan käytettävissä olevan summan tulee jakautua tasaisesti kuukaudelle.

Voit myös kirjata jokaisen menon yksitellen ylös ja määrittää siihen käytettävissä olevan summan. Myös prosenttilaskeminen on yksi keino hallita kokonaisuutta. Kirjaa ylös sinulle tärkeät asiat - myös ne, joihin haluat pakollisten menojen jälkeen käyttää rahaa. Näitä voivat olla hyvinvointipalvelut, harrastukset, matkustelu tai uusien vaatteiden ostaminen. Tasapainoista taloutta hakiessa on tärkeää ymmärtää, että myös itselleen kuuluu ostaa tärkeitä ja tarpeellisia asioita. Vaikka säästäisit, sijoittaisit ja olisit hyvin järjestelmällinen omien kulujesi suhteen, on tärkeää myös maksaa itselleen oma hyvinvointi.

Hallinnassa kannattaa olla myös mahdollisten lisätienestien sekä riskien kartoittaminen. Mikäli talous tuntuu tiukalta perusteellisen läpikäymisenkin jälkeen, voi olla aiheellista yrittää kasvattaa tulojaan erilaisten lisätienestien avulla.

Riskienhallinnan avulla yllättävät tilanteet eivät pääse kuormittamaan taloutta liikaa. Kodinkoneiden, auton tai vaikka yllättävien hammashoitojen ei tulisi päästä liikaa horjuttamaan kuukausittaisia menoja. Tästä syystä näihin on hyvä olla varautunut.

Budjetoinnissa voi käyttää apuna myös erilaisia työkirjoja, jotka monesti sisältävät tehokkaita taulukoita rahan hallitsemiseen liittyen. Netistä löytyy myös paljon erilaisia ympyrä- tai pyramidimalleja, joihin ylöskirjaamalla voi oppia ymmärtämään omaa rahakäyttäytymistään paremmin. Taloudellisen tasapainon on mahdollista jokaisen meistä saavuttaa.


14.12.2020

sivun alkuun


$   £   ¥