Jalometallit ovat kiinnostava sijoituskohde useista syistä. Ne tarjoavat turvaa taloudellisesti epävakaissa oloissa sekä riippumattomuutta muista toimijoista kuten valtioista ja rahoituslaitoksista. Ne ovat erityisen miellyttävä pitkän tähtäimen sijoituskohde ihmisille, jotka eivät halua suorittaa varallisuudensiirtoja salkunhoitajille.
Yhä useampi yksityishenkilö sijoittaa kultaan ja hopeaan sekä kehittyneissä että kehittyvissä talouksissa juuri tämän vuoksi: ne ovat sijoituskohde, jota on helppo ymmärtää, eikä ole pakko seurata markkinoita aktiivisesti.
Toisaalta jalometallit tarjoavat merkittäviä tuottomahdollisuuksia lyhyellä tähtäimellä olosuhteiden ja sijoitusstrategian ollessa oikeat. Tällöin on tietenkin seurattava markkinoita silmä kovana.
Jalometallien viehätys ei johdu vain niiden kauniista fysikaalisesta koostumuksesta. Toki kulta ja hopea ovat kauniita, mutta sijoitusmetallien historia on syvällisempi. Itse asiassa kulta ja hopea ovat olleet ihmiskunnan yleistä rahaa tuhansia vuosia aivan viime vuosikymmeniin saakka. Kullan ja hopean käyttöä rahana estää vain valtioiden pakkovallalla ylläpidetty Monopoli-paperirahajärjestelmä.
Dollarin ja euron epävarmuudet osoittavat, ettei jalometallien paluu ole suinkaan poissuljettua. Ja vaikka keinotekoiset paperirahat tulisivat säilymään vielä jonkin aikaa, kulta ja hopea koetaan monissa piireissä turvalliseksi satamaksi silloin, kun muut sijoituskohteet joutuvat alamäkeen.
Myös inflaatiopelkojen kasvu lisää jalometallien kysyntää. Yleinen rahan arvon alentuminen saa säästäjiä pakenemaan arvoon reaaliomaisuuteen. Tästä syystä myös muut raaka-aineet sekä maataloushyödykkeet ovat olleet nousussa viime vuosina.
Kultaan ja hopeaan voi sijoittaa monilla eri tavoilla: ostamalla fyysistä metallia (kolikkoja ja laattoja), hyödyntämällä rahastoja, sijoittamalla kaivos- ja etsintäyhtiöihin tai treidaamalla johdannaismarkkinoilla.
Jokaisessa vaihtoehdossa on omat puolensa. Sopiva sijoitusstrategia riippuu useista tekijöistä, kuten sijoitusvarallisuuden määrästä, riskinsietokyvystä ja sijoitushorisontin pituudesta. Kuitenkin yleisesti ottaen jokaisen jalometallisijoittajan portfolion perustana tulisi olla ainakin pieni osuus omassa säilytyksessä olevaa fyysistä kultaa. Silloin kyse ei ole vain hetkellisesti spekulaatiosta, vaan uskosta kullan arvon pitkäkestoiseen vakauteen.
Fyysistä kultaa voi hankkia monin tavoin, kuten tilaamalla ulkomailta tai ostamalla kotimaasta. Ulkolaisista toimittajista ainakin Austrian Mint (Itävalta) ja Kitco (USA) tarjoavat suomalaiselle 6-7% preemiotasoa. Sijoituskulta vapautettiin arvonlisäverosta EU:ssa vasta vuonna 2000, mistä johtuen markkinat ovat vielä pienet mutta kasvavat. Suomessa kultaa voi ostaa Tavexilta ja Rasmussenilta. Jälkimarkkinoista ei tarvitse olla huolissaan, koska ainakin Tavex takaa tehokkaan takaisinoston hyvään hintaan kaikille myymilleen tuotteille.
Jos sinulla on pääsy Yhdysvaltain pörssiin, vaivaton tapa sijoittaa kultaan ja hopeaan ovat suosiota niittäneet pörssissä välitetyt rahastot, ETF:t (Exchange Traded Fund).
Mielenkiintoisin strategia on tietenkin kulta- ja hopeayhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen. Siinä on selvästi isommat voittomahdollisuudet kuin fyysisessä metallissa. Toisaalta riskit ovat suuremmat, volatiliteettia on korkeaa, ja sijoittaminen vaatii perusteellista perehtymistä sekä seurantaa.
Kullan ja hopean markkinoista löytyy runsaasti tietoa englannin kielellä netistä. Jim Sinclair's MineSet välittää legendaarisen kultatreidaajan pohdintoja markkinoista, taloudesta ja yleisemmin maailmanmenosta. 321Gold.com sisältää artikkeleja kullasta, kaivosyhtiöistä ja maailmantaloudesta. SilverAxis välittää terävää analyysiä hopeamarkkinoista, ja Ted Butler on yksi parhaista riippumattomista hopeakommentaattoreista.
Joskus haasteena onkin runsaudenpula - juttuja on niin paljon että on mahdotonta lukea kaikkea mitä sanotaan.
Vastataksemme haasteeseen olemme perustaneet suomenkielisen jalometallisivuston Kultainfo.com. Seuraamme aktiivisesti markkinoiden kehitystä ja välitämme parhaita juttuja eri uutislähteistä suomeksi. Markkinoiden seurannan lisäksi löytyy myös tietoa vasta-alkajille jalometalleihin sijoittamisesta. Lisäksi rakennamme kokeneempien konkareiden iloksi sijoitussalkkua, jossa analysoidaan kulta- ja hopeayhtiöitä. Lisäksi sivustolla on foorumi, johon saa mieluusti kirjoittaa kysymyksiä, neuvoja ja omia näkemyksiä.
Kullan ja hopean seuraaminen on tavattoman mielenkiintoista, koska kyse ei ole yksittäisen yrityksen tai sektorin analysoinnista. Jalometallien hintakehitys nivoutuu perustavanlaatuisesti laajempaan makrotalouteen ja taloushistoriaan. Sitä ei voi ymmärtää ilman, että ymmärtää laajemman viitekehyksen.
Oskari Juurikkala
Päätoimittaja, Kultainfo.com
050 535 1844
22.1.2008