Matalan korkotason aikaan lainalla sijoittaminen on houkutteleva vaihtoehto. Lainasijoittaminen antaa mahdollisuuden päästä kiinni suurempiin sijoituksiin ja tienata mukavamman potin kuin muuten olisi mahdollisuus. Sijoittaessa kannattaa pitää mielessä muutama simppeli sijoittajan vinkki, joilla pääset alkuun ja teet itsellesi hyvän salkun.
Niin kauan kuin lainan korot ja muut kulut pysyvät alhaisina, on lainalla sijoittaminen ainakin hyvä vaihtoehto. Kun valitset sijoittamiseen sopivaa lainaa, vertaile lainojen kuukausieriä, jotta et joudu maksamaan budjettisi ylittävää kuukausierää, jolloin sijoittaminen aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin iloa. Parhaiten sijoittamiseen soveltuu edullinen laina pitkällä maksuajalla.
Lainamarkkinoilla on useita erilaisia vaihtoehtoja, joita vertailemalla löydät parhaiten omaan sijoittamiseesi ja taloudelliseen tilanteeseesi sopivan sijoituslainan. Ihan perinteisillä pikavipeillä ei kannata lähteä tekemään sijoituksia, mutta tutkimustyötä tekemällä voit löytää potentiaalisen vaihtoehtoehdon.Ota lainaa maltilla ja harkiten, sijoita samalla harkinnalla ja hajauta sijoituksesi.
Perusperiaatteena kannattaa pitää kulujen ja tuottojen suhdetta. Jos lainan kulut ylittävät sijoitustesi arvioidut tuotot tai et tekisi merkittävää voittoa, ei lainasijoittaminen tietenkään kannata. Riski kannattaa pitää mahdollisimman maltillisena, jotta et joudu siihen tilanteeseen että et lopulta tee yhtään voittoa ja joudut vielä päälle maksamaan lainan ja siitä aiheutuvat kulut.
Pikavoittoja sijoitusmaailmassa nettoaa vain harva. Paremmat tuotot käärit kun sijoitat
pitkäjänteisen suunnitelman avulla harkittuihin hallitun riskin sijoituksiin ja pitkällä aikavälillä.
Kun sijoitat lainarahalla, valitse sijoittamiseen sopiva laina, joka täyttää ainakin nämä kriteerit:
Lainalla sijoittamiseen vaikuttaa moni asia yhtäaikaisesti. Lainan korkotaso, muut kulut, maksuaika, maksuohjelma, sijoituskohteesi ja sinun oma taloudellinen tilanteesi. Lainalla on mahdollista päästä käsiksi suurempiin tuottoihin ja sijoituksiin, kuin mihin sinulla muuten olisi mahdollisuus. Mutta samalla taustalla piilee mahdollisuus suuriin tappioihin, mikäli sijoituksesi menevät pieleen.
Jos sinulla on säännölliset tulot ja taloutesi on vakaa, on riski tietenkin pienempi. Joka tapauksessa, kun sijoitat lainalla, sinun kannattaa valita vakaita ja matalan riskin sijoituskohteita. Suomalaisesta näkökulmasta suosittuja, tuttuja ja turvallisia sijoituskohteita ovat esimerkiksi Sampo, Nordea ja UPM-Kymmenen, jotka ovat myös lainarahalla tehtyjen sijoitusten kärkijoukossa.
Lainaraha kannattaa sijoittaa perinteisiin ja profiililtaan liikevoitollisiin yrityksiin, jotka myös maksavat hanakasti osinkoja sijoittajilleen. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi lääkealan- ja vakuutusalan yritykset. Kun osingot kattavat lainan kulut ja korot ja marginaaliakin vielä jää, on lainalla sijoittaminen kohtuullisen turvallista ja myös kannattavaa.
Mieti myös asuntosijoittamista. Hyvin ajoitetut ja suunnitellut asuntosijoitukset ovat hyvä tulonlähde monelle. Jos saat käsiisi kehityskelpoisen asunnon hyvään hintaan, voit pienellä panostuksella saada hyvät voitot myyntihetkellä. Aloita maltilla ja mieti kannattaako sijoittaa eteenpäin myytäviin vai vuokrattaviin kohteisiin.
Aina tehdessäsi sijoituksia lainalla, tee tarkkaa tutkimustyötä ja harkitse sijoituksesi ja riskinsietokykysi, jotta taloutesi pysyy balanssissa. Osa sijoituksista voi olla järkevintä sijoittaa kohteisiin, joista saat tarvittaessa pääoman irrotettua nopeasti, jos markkinoilla tapahtuu jotain yllättävää.
Opintolainakanta on viime vuosien aikana kaksinkertaistunut eivätkä opiskelijat välttele enää opintolainan nostamista. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan tarvitse lainaa toimeentuloa varten, osa pärjää tuilla ja työskentelemällä opintojen ohella. Mihin opintolainaa sitten nostetaan, mikäli sitä ei käytetä varsinaiseen toimeentuloon? Opiskelijat ovat löytäneet sijoittamisen ja sijoittavat edullista opintolainaa tienaten mukavasti opintojen ohella.
Yhä useampi opiskelija nostaa lainaa ja yhä suurempia summia. Vuonna 2005 opintolaina oli keskimäärin alle 4500 euroa, reilut 10 vuotta myöhemmin eli 2016 opintolainan keskimääräinen määrä oli jo yli 6000 euroa. Saadun lainan määrä riippuu oppilaitoksesta ja hakijan iästä, korkeakouluopiskelija voi yleensä saada opintolainaa 3600 euroa vuodessa.
Näillä summilla on mahdollisuus päästä hyvillä sijoituksilla kiinni mukaviin tuloihin, jotka muuten olisivat saavuttamattomissa. Harvalla opiskelijalla on takataskussa muuten sijoittamiseen tarvittavia varoja, mutta opintolainan avulla sijoittaminen on mahdollista kenelle tahansa opiskelijalle.
Opintolaina on sijoittamisen näkökulmasta mainio sijoituslaina. Se on edullinen, siinä on pieni vuosikorko ja valtion takaus. Porkkanana opiskelijalla on lainahyvitys, joka on sidoksissa valmistumisaikatauluun. Mikäli opiskelija valmistuu ja saa tutkintonsa päätökseen tavoiteajassa, hän saa 30 % lainahyvityksen. Opintolainalla on myös äärimmäisen joustava maksuaika, sillä sen pienet kuukausierät erääntyvät maksettavaksi yleensä vasta valmistumisen jälkeen.
Opintolainaa kannattaa sijoittaa samoilla periaatteilla kuin muitakin lainoja. Kun sijoitat isoihin, vakaisiin yrityksiin, sinulla on pienin riski menettää lainaamasi varat. Hyvin osinkoja maksavista isoista yrityksistä saat myös mukavimmat sijoituspotit.
Mitä olet valmis riskeeraamaan? Mikään sijoitus ei ole takuuvarma vaikka valitsisit tutun ja turvallisen suuryrityksen sijoituskohteeksi tai hajauttaisit sijoituksesi harkitusti. Kun sijoitat lainalla eikä sijoituksesi sillä kertaa osukaan aivan maaliin, voit menettää sijoittamasi rahat ja tämän lisäksi voit joutua maksamaan lainatun summan muista varoistasi.
Lue lainaehdot aina ja tarkista millaiset käyttöehdot lainalla on. Valitse laina, jota voit käyttää oman mielesi mukaan ja joka ei ole millään tavalla korvamerkitty tiettyyn käyttötarkoitukseen. Edellä mainitut joustavat luotot ovat tässäkin mielessä hyviä sijoituslainoja, sillä niitä voit nostaa oman mielesi mukaan.
Vertaile lainoja ja rahoitusyrityksiä keskenään, käytä vertailuun jonkin verran aikaa ja vaivaa. Vain sillä tavalla löydät omaan käyttöösi sopivimman lainan. Korkojen ja kulujen lisäksi on hyvä vertailla takaisinmaksua koskevia ehtoja. Millaisissa erissä laina on maksettava takaisin? Onko lainalla kiinteä maksuaika? Koska ensimmäinen erä lankeaa maksettavaksi? Laske pystytkö maksamaan vaadittua kuukausierää, vaikka rahat olisivat kiinni sijoituksissa.
Lainaraha voi olla hyvä mahdollisuus sijoittaa fiksusti ja enemmän kuin mihin muuten sinulla olisi varaa. Mutta matematiikka on oltava hallussa, ettet kompastu lainan maksuehtoihin ennen kuin sijoituksesi alkavat kantaa hedelmää.
Suomalaiset sijoittavat varovasti ja suurin osa suomalaisista sijoittajista on turvallisuushakuisia sijoittajia. Me sijoitamme säästötileihin, pankkien rahastoihin tai kotimaisiin osakkeisiin. Moni ei edes ajattele olevansa sijoittaja, mutta tosiasiassa suurin osa suomalaisista on sijoittanut lainalla useita tuhansia euroja. Käsi pystyyn, kuinka monella on asuntolaina ja asunto? Asunnon ostaminen nimittäin on sijoittamista.
Suomalaiselle sijoittajalle tärkeimpiä kriteereitä ovat turvallisuus, riskittömyys ja vaivattomuus. Vasta näiden jälkeen ajatellaan sijoituksen mahdollista tuottoa. Vaikka suomalaisen talous olisi vakaalla pohjalla, koetaan sijoittaminen silti hiukan pelottavaksi ja sitä arastellaan. Tavallinen kaduntallaaja ehkä ajattelee sen olevan oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kuvitellaan että sijoittaminen on vain suuren rahan liikuttelijoiden huvia.
Sijoituksiin ei kuitenkaan tarvita miljoonia, vaan jo muutamalla kymmenellä tai sadalla eurolla pääsee kiinni mukaviin sijoituksiin. Sijoittamiseen ei tarvitse satsata kaikkia säästöjä tai koko tiliä, vaan sen voi tehdä maltilla ja sijoittaa juuri sen verran, mitä on valmis myös menettämään.
Lainalla sijoitetaan samoihin kohteisiin kuin muutenkin ja joka viides sijoittaja hakee lainaa sijoituksiinsa. Perinteisesti suomalaisten sijoittajien Top 10 -listalla on kotimaisia tai kotimaiseksi miellettyjä, suuria ja vakaita suuryrityksiä. Suomalaiset luottavat muun muassa Nokiaan, Sampoon ja Nordeaan.
Lainarahalla sijoittaminen voi olla kannattavaa ja maltillisena sijoittajana voit tienata hyvin. Älä sijoita lainarahaa pikavoittojen toivossa, vaan valitse matalan riskitason sijoituskohteita ja hajauta sijoituksesi fiksusti. Jos olet sijoittamisessa aloittelija, kannattaa tutustua erilaisiin sijoitusartikkeleihin, joista saat kokeneiden sijoittajien vinkkejä ja vältät mahdollisesti suurimmat aloittelijan sudenkuopat.
Vaikka sijoittaminen ei olekaan ydinfysiikkaa, ei työhön kannata ryhtyä henkseleitä paukutellen. Perehdy erilaisiin sijoituskohteisiin, ota selvää millaisilla summilla on hyvä aloittaa ja onko lainarahalla sijoittaminen sinun tilanteessasi hyvä ratkaisu.
17.11.2017