Rahaan liittyvät puheenaiheet puhuttavat suomalaisia. Puhutaan paljon tulojen ja menojen tasapainottamisesta keskenään, säästämisestä, sijoittamisesta ja yleisesti taloudenhallinnasta. Aihe onkin kovin ajankohtainen erilaisten netin kautta tilattavien ja ostettavien palveluiden yleistymisen aikakautena.
Myös maksutavat ovat kokeneet muutoksia viime vuosien aikana. Joukkoon on tullut uusia maksutapoja, luomaan nopeampia ja turvallisempia maksukokemuksia asiakkaille. Ja koska palvelut ovat nykyään enemmän ja enemmän Internetissä, näitä maksutapoja myös käytetään ja paljon.
Erilaisia maksutapoja käytetään mobiilissa, tietokoneella, lähimaksuna, Internet-selaimissa… Ja koska maksun kohteita on niin paljon, on syytäkin olla paljon erilaisia maksutapoja. Esimerkiksi nettikasinot tunnetaan siitä, että ne hyväksyvät normaalisti melko laajasti eri maksutapoja. Minimitalletus 5€ -listan voit käydä kurkkaamassa linkistä, mikäli kyseinen aihe kiinnostaa.
Seuraavassa pieni tietopaketti tämän päivän turvallisista ja tunnetuista maksutavoista. Muunmuassa näitä maksutapoja suomalaiset käyttävät erilaisten nettiostosten maksamiseen. Näiden kanssa tulee huomioida, että osa perii palvelumaksuja. Muutoin seuraavat maksutavat ovat helppokäyttöisiä.
Trustly on hyvin tunnettu maksunvälittäjäpalvelu. Sen avulla voidaan maksaa erilaisia verkkomaksuja nopeasti, sillä Trustly välittää maksun vastaanottajalle hyvin nopeasti, helposti ja turvallisesti. Trustlyn käyttö on helppoa, sillä sen käytön suhteen ei tarvitse osata mitään erityistä. Riittää, että tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla, niin Trustly hoitaa loput. Trustlyyn ei tarvitse luoda käyttäjätunnuksia tai tiliä eikä Trustlylle ole olemassa korttia maksuja varten. Trustly toimii siis täysin ilman rekisteröitymistä.
Brite on uusi, Trustlyyn verrattavissa oleva maksunvälittäjä. Brite tuo lisävaihtoehdon olemassaoleviin vaihtoehtoihin. Brite on Ruotsin finanssivalvontaviranomaisten valvoma maksunvälittäjäpalvelu. Kyseistä maksutapaa käytetään aivan samoin kuin Trustlya. Erona maksutapahtumassa on vain Briten logo maksutapahtumaikkunan alareunassa. Jos asiakas on aiemmin käyttänyt Trustlya, osaa hän varmasti käyttää myös Briteä.
Kumpikaan ylläolevista maksunvälittäjistä ei peri rahansiirroista palvelumaksuja. Asiakkaan varat siirtyvät sellaisenaan määrätylle vastaanottajalle ja maksu näkyy vastaanottajalla yleensä heti. Kun verkkomaksuja maksetaan maksunvälittäjän kanssa, maksu näkyy asiakkaan tiliotteella esimerkiksi Trustlyn nimellä. Sama toisinpäin: mikäli asiakkaalle on siirretty rahaa esimerkiksi Trustlyn kautta, tiliotteessa näkyy maksun tulleen Trustlylta.
Klarna on yksi todella suosituista maksunvälittäjistä. Klarna mahdollistaa myös laskun sekä luoton käytön. Kun asiakkaan ostokset kertyvät Klarna-luotolle, niistä maksetaan tiettyä kuukausimaksua. Klarnan verkkopalvelusta voi katsoa kaikki tehdyt ostokset sekä luoton jäljelläolevan summan. Klarnaa suosivat suomalaiset laajalti eri verkkomaksuasioissa.
Myös nettilompakoita käytetään nykyaikana paljon. Esimerkiksi Skrill on monelle suomalaiselle tuttu maksutapa. Kyseinen maksutapa sallii myös Skrillin Prepaid-kortin hankkimisen, jolloin suomalainenkin voi käyttää korttia maksamiseen vaikka ruokakaupoissa. Skrill perii nostetuista rahoista aina palvelumaksun. Skrill on paljon muunmuassa uhkapelisivustoilla käytössä oleva e-lompakko.
PayPal on yksi maailman tunnetuimmista e-lompakoista. Se toimii siten, että asiakas liittää oman pankkikorttinsa PayPal-tiliinsä, jonka jälkeen PayPalia voidaan käyttää maksamiseen. Mikäli PayPal-tilillä on rahaa, maksuissa käytetään sitä ensisijaisesti. Jos taas PayPal-tilillä ei ole varoja, maksu otetaan palveluun liitetyltä pankkitililtä. PayPal perii palvelumaksun, mikäli toinen PayPal-käyttäjä siirtää rahaa toisen henkilön PayPal-tilille.
Suomalaiset maksavat Internetin kautta lähes mitä tahansa ostoksiaan. Palvelut on tuotu ihmisten saataville niin, ettei kotoaan tarvitse poistua tilatakseen mitä tahansa tuotteita, kalusteita, ruokaa, lemmikkieläintarvikkeita tai auton osia. Tilanteeseen on vaikuttanut paljon se, että ihmiset ovat viettäneet runsaasti enemmän aikaa kotonaan. Ihmisille haluttiin tuoda palvelut lähemmäksi ja siten, ettei kotoa tarvitse poistua. Toki pakettien haku saattaa tulla kyseeseen, vaikka kotiinkuljetuskin on mahdollista ostaa.
Ja koska ostaminen ja maksaminen on tehty niin helpoksi, tulisi oman talouden hallintaan kiinnittää erityistä huomiota. Toivon mukaan jokainen miettisi omaa talouttaan, jotta tulot ja menot olisivat hyvin balanssissa. Nettiostokset on tehty helpoksi, mutta se ei tarkoita, että mitä tahansa kannattaisi tilata milloin tahansa. Nettiostosten helppouden vuoksi tulisikin kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon tilaat esimerkiksi kuukaudessa. Esimerkiksi Klarnalla on kätevä selata omia ostoksiaan sekä tarkistaa, paljonko asiakkaalla on maksettavaa.
Suunnittele siis oma budjettisi ja shoppaile sen mukaisesti, jotta yllätyksiä budjetin ylittymisen suhteen ei tule. Tarkistathan myös, veloittaako käyttämäsi maksutapa rahansiirroissa palvelumaksuja. Verkkokauppaostosten suhteen palvelumaksuja ei välttämättä peritä, mutta rahansiirto e-lompakosta omalle pankkitilille voi kustantaa jonkin palvelumaksun.
19.7.2021