Sijoittaminen ja talousuutisten seuraaminen on joillekin harrastus ja jotkut tekevät sitä tavoitteellisemmin. Yhtä kaikki, monet ihmiset ovat kiinnostuneet sijoittamisesta ja osakekurssien seuraamisesta. Tässä artikkelissa etsitään syitä tähän.
Vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten talousuutisia seurattiin pitkälti TV:n talousuutisista. Ne olivat tuttu ja turvallinen tapa pysyä kärryillä osakemarkkinoiden sekä talouden käänteistä. Teknologian muutos toi kuitenkin ison muutoksen tähän. Tietokoneiden ja internetin avulla osakemarkkinoita oli mahdollista seurata reaaliajassa. Tämä oli yksi tiedonvälityksen muutoksista, jonka teknologia toi mukanaan. Teknologian kehitys toi osakekurssien seuraamisen tietokoneiden ruuduille. Siellä ne kilpailivat muiden ajanviettotapojen, kuten casino-sivujen kanssa. Teknologian tuoma muutos oli siis varsin kokonaisvaltainen: se muutti uutisten, talouden sekä urheilun seuraamisen, mutta myös vapaa-ajan aktiviteetit, kuten rahapelaamisen.
Tässä vaiheessa on hyvä käydä läpi se, että mistä puhutaan, kun puhutaan sijoittamisesta. Sijoittamisella tarkoitetaan yleensä mm. osakkeiden taikka muiden sijoituskohteiden ostamista. Sijoittamisessa on varsin yksinkertainen ja helppo pääperiaate: osta halvemmalla ja myy kalliimmalla. Tätä kautta sijoittamisessa saa voittoa. Sijoittamisen ei tarvitse olla isoa toimintaa: voi hyvin sijoittaa vaikkapa vain muutaman euron kuukaudessa, mutta sekin lasketaan sijoittamiseksi. Rahat voi sijoittaa vaikkapa rahastoon kuukausittain, tai sitten voi seurata innokkaasti ja tiiviisti pörssikurssien liikkeitä, samalla sijoittaen. Sijoittamista voisi kuvata myös niin, että se on kuluttamisen siirtämistä tulevaisuuteen.
Ensimmäinen, syy miksi monet ovat edelleenkin kiinnostuneita sijoittamisesta, on se, että sijoittamisen peruskysymykset ovat edelleen ajankohtaisia ja auttavat selventämään omaa rahankäyttöä. Ensinnä on syytä pohtia sitä, että kuinka pitkäksi aikaa tahtoo sijoituksensa tehdä. Tähän kysymykseen vastaamalla on mahdollista tehdä pidemmän tähtäimen laskelmia, mitkä helpottavat rahankäytön suunnittelua selvästi. Toinen kysymys on se, että kuinka paljon rahaa haluaa sijoittaa. Tämä riippuu luonnollisesti siitä, että paljonko rahaa jää kuukaudessa käyttöön välttämättömien menojen jälkeen. Kolmas asia, josta sijoittajan on oltava kartalla, on sijoittamiseen liittyvät riskit. Toisin sanoen, kuinka paljon riskiä sijoittaja on valmis ottamaan. Usein kuultu nyrkkisääntö on, että kannattaa sijoittaa sen verran rahaa, minkä on valmis häviämään.
Lyhyesti yllä olevaan kysymykseen voisi vastata, että syyt ovat pitkälti samat kuin aiemmin. Toinen syy, miksi sijoittaminen kiinnostaa on se, että tavallista säästämistä ei koeta riittäväksi. Kolmas syy sijoittamiselle on maailman tapahtumien seuraaminen. Se luonnollisesti ohjaa sijoittamista. Arvometalleihin sijoittamista on usein pidetty varmana valintana, mikäli haluaa rahan säilyttävän arvonsa. Kulta ja hopea ovatkin suosittuja klassisia sijoituskohteita.
Neljäs keskeinen syy on se, että investoiminen on varsin kätevä ja suhteellisen helppo tapa laittaa omat rahat ”töihin” sen sijaan, että seisottaisi niitä pankkitilillä. Viides keskeinen seikka on se, että sijoittamisen avulla on mahdollista suojautua inflaatiolta. Asia on nimittäin niin, että mikäli rahoja seisottaa tilillä pitkään, tulee itse asiassa menettämään rahaa, sillä se on tilillä inflaation kourissa. Inflaation määrä vaihtelee luonnollisesti eri aikoina, esimerkiksi viime vuoden marraskuussa se oli 3,7 prosenttia ja joulukuussa 3,5 prosenttia.
Vaikka eläkeikä olisi kaukana, kannattaa siihenkin varautua. Se on mahdollista tehdä sijoittamalla. Sen avulla on voi varautua siihen, että kuukausittaiset ansiot laskevat, kun oma työura loppuu. Moni suomalainen on suunnannut eläkepäivinä Espanjan aurinkorannikolle talveksi mukavamman sään vuoksi. Mikäli tämä on unelmana, on sijoittaminen työuran aikana hyvä vaihtoehto, jonka avulla voi mahdollistaa osa-aikaisen muuton Espanjaan. Sijoittaminen on siis hyvin pitkälti varautumista niin tulevaan kuin myös suojautumista nykyhetken inflaatiota vastaan.
17.10.2022