Kotitalousvähennys tehdään maksettavasta verosta ja on enintään 2000 euroa, kotitalousvähennys myönnetään vain siltä osin kuin sen määrä ylittää 100 euroa. Vähennyksen saa verovelvollisen itsensä tai verovelvollisen tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä asunnon kunnossapito- tai perusparannustyöstä sekä tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden, ohjelmistojen, tietoturvan ja tietoliikenneyhteyksien asennus- kunnossapito- ja opastustyöstä maksetusta palkasta tai työkorvauksesta. Vähennyksen voi tehdä vain jos työpalvelu on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, yrittäjältä tai yleishyödylliseltä yhteisöltä.
Tulonhankkimismenot vähennetään veronalaisista ansiotuloista niiden määrän ylittäessä automaattisesti tehdyn 620 euron vähennyksen. Tulonhankkimismenoja ovat mm työhuonevähennys, ammattikirjallisuuden ja työhön käytettävien koneiden ja laitteiden, kuten tietokoneen ja tulostimen hankintamenot.
Kustannukset asunnon ja työpaikan välisistä matkoista vähennetään ansiotuloista halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Vähennyksen maksimimäärä on 7000 euroa ja omavastuuosuus 600 euroa.
Mikäli verovelvollinen vuokraa varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi käyttöönsä asunnon ja hänellä on myös toinen asunto jossa hän asuu puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa on hän oikeutettu työasuntovähennykseen. Vähennys tehdään ansiotuloista tulonhankkimiskuluina 250 euroa jokaiselta sellaiselta kuukaudelta jona hänellä on ollut kaksi asuntoa. Vähennyksenä myönnetään kuitenkin enintään työasunnosta maksettua vuokraa vastaava määrä. Edellytyksenä on, että vakituisen asunnon etäisyys niin työasunnosta kuin myös varsinaisesta työpaikasta on vähintään 100 km. Perheetön voi saada työasuntovähennyksen vain jos hänellä on samanaikaisesti vähintään kaksi varsinaista työpaikkaa ja työpaikkojen sijaintien vuoksi kaksi eri asuntoa.
Ansiotuloista saa vähentää lisäeläketurvasta suoritettuja maksuja 5 prosenttia eläketurvan järjestäneen työnantajan verovelvolliselle verovuonna maksaman palkan määrästä. Kuitenkin enintään 5000 euroa vuodessa. Edellytyksenä on, että eläkettä aletaan maksaa aikaisintaan vakuutetun täytettyä 60 vuotta.
Harkinnanvarainen veronmaksukyvyn alentumisvähennys edellyttää erityisiä olosuhteita kuten suuria sairauskuluja. Vähennyksen suuruus on enintään 1400 euroa ja se vähennetään puhtaiden ansiotulojen määrästä.
Vähennyksen suuruus on 1/8 verovuonna maksetusta elatusavusta, enintään 80 euroa alaikäistä lasta kohden. Vähennys tehdään ansiotulosta valtion määrättävästä verosta.
Syksyllä 2005 tai sen jälkeen opintonsa aloittanut, määräajassa tutkintonsa suorittanut verovelvollinen saa vähentää verosta takaisin maksamaansa opintolainan lyhennystä vastaavan määrän. Vähennyksen enimmäismäärä on 30% lainan 2500 euroa ylittävästä osasta.
Katso tarkemmat ohjeet ja vaatimukset vähennysten vaatimiseen Verohallinnon internetsivuilta!
Artikkeli julkaistu 20.1.2013
Lähteinä käytetty:
Verohallinto
Veronmaksajain Keskusliitto ry
Wikipedia